Hungarian (formal)English (United Kingdom)
Főoldal Hasznos tudnivalók Légi utasok jogai

Légi utasok jogai

Hasznos tudnivalók a légi utasok jogairól

A légi utazás összetettsége miatt alkalmanként előfordulhat, hogy egy járatot törölnek vagy hosszas késés következik be (ezáltal meghiúsul egy csatlakozás), illetve visszautasítják az utas beszállását, holott rendelkezik érvényes repülőjeggyel. A fenti váratlan események rendkívül kiszolgáltatott helyzetet teremthetnek az utasok számára. Erre tekintettel a légi utasok hatékony és általánosan bevezetett védelemre szorulnak, amely védelmet az Európai Közösségek rendelete (261/2004/EK rendelet) teremtett meg.


Alapvető szabályok

Beszállás visszautasítása

Járat törlése

Járat indulási és érkezési késése

Csökkentett mozgásképességű és különleges szükségletű utasok

Alacsonyabb vagy magasabb osztályú elhelyezés

Igényérvényesítés, panasztétel

Csomagkár, elveszett poggyász

Általános tippek és jó tanácsok
 
Panaszbejelentés

Panasza van egy európai uniós, izlandi vagy norvég vállalkozással szemben?

Reklamált már közvetlenül a vállalkozásnál, de nem járt sikerrel?

Forduljon ingyenes segítségért az Európai Fogyasztói Központok Hálózatának magyarországi szervezetéhez!

Panasz bejelentő

European Commission - European Consumer Centres’ Network

EUR-lex

Fogyasztói ügyek

Consumers, Health, Agriculture and Food Executive Agency

Utasjogok

Az Ön Európája

Dolceta

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok

Europedirect

EU
A weboldal a „670686 — ECC-Net HU FPA” elnevezésű projekt megvalósítása során készült, amely az Európai Unió Fogyasztóügyi Programja (2014-2020) keretében az Európai Fogyasztói Központok részére kiírt pályázat során pénzügyi támogatásban részesült.

Az Európai Fogyasztói Központ Magyarország folyamatosan törekszik arra, hogy minden esetben szakmailag pontos és aktuális információkat tegyen közzé a honlapján. Azonban szükséges felhívni a figyelmet arra, hogy a honlapon közzétett információk és hasznos tudnivalók kizárólag az Európai Fogyasztói Központ Magyarország szakmai álláspontját tükrözik, amelyért kizárólag az Európai Fogyasztói Központ Magyarország felel. A weboldal tartalma nem tekinthető az Európai Bizottság, az Európai Unió más szerve, valamint a fogyasztóvédelmi tárgyú uniós pályázatok lebonyolításáért és koordinálásáért felelős végrehajtó ügynökség, a Consumers, Health, Agriculture and Food Executive Agency (Chafea) hivatalos álláspontjának. A weboldal tartalmáért az Európai Bizottság és a pályázati végrehajtó ügynökség nem vállal felelősséget. Továbbá a weboldal tartalma nem bír kötelező erővel sem a fogyasztóvédelmi hatóság vagy más közigazgatási hatóság által lefolytatott hatósági eljárások, sem a polgári peres és nem peres eljárások, továbbá a békéltető testületi eljárások során sem.