Hungarian (formal)English (United Kingdom)
Főoldal Sajtószoba - Hírek Sajtótájékoztató Debrecenben

Sajtótájékoztató Debrecenben

Az Európai Fogyasztói Központ és a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelősége 2011. július 18-án Debrecenben közös sajtótájékoztatót szervezett a helyi médiumok, fogyasztóvédelmi civil szervezetek, kereskedelmi kamarák, vállalkozások érdekképviseleti szervezetei valamint a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal vezetői, illetve képviselői részvételével.

 

A sajtótájékoztatón a meghívottak Dr. Kriesch Attila igazgató jóvoltából tájékozódhattak az Európai Fogyasztói Központ működéséről, tevékenységéről és a határon átnyúló fogyasztóvédelem területén szerzett tapasztalatokról. Nemcsak itthon, hanem külföldi cégtől való vásárláshoz, valamint külföldi utazáshoz, nyaraláshoz kapcsolódóan is a érvényesíthetjük fogyasztói jogainkat. Ha törik a légi járatunkat, vagy nem jó minőségű a külföldön vásárolt a termék, akkor az Európai Fogyasztói Központhoz fordulhat a fogyasztó.

Amennyiben egy európai uniós vállalkozással vagy egy izlandi, norvég vállalkozással szemben van panasza a magyar fogyasztónak, ennek a megoldásában tud ingyenes jogi és szakmai segítséget nyújtani az Európai Fogyasztói Központ. Ha a panaszos a külföldi kereskedővel nem tudja rendezni az ügyet, a panaszt pedig a rendeléssel vagy a vásárlással kapcsolatos iratokkal együtt kell benyújtani az Európai Fogyasztói Központhoz.

Az igazgató elmondta, hogy az EFK 2011. január 1-je óta a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szervezetében működik, és az aktív médiatevékenységnek köszönhetően egyre több magyar fogyasztó szerez tudomást az EFK létezéséről és működéséről. Az év első félévében a tavalyi év azonos időszakát figyelembe véve 60%-al több határon átnyúló fogyasztói panasz érkezett az EFK-hoz, és összesen 2.500.000,- Ft értékben sikerült a magyar és az uniós fogyasztók vagyoni követeléseit eredményesen érvényesíteni

A fogyasztói panaszok megoldásában való közreműködés mellett az EFK kiadványokat készít, tájékoztatást ad a fogyasztói jogokról, szakmai előadásokat tart, valamint hasznos információkat tartalmazó honlapot üzemeltet, amely a www.magyarefk.hu honlapon érhető el.

Ezt követően a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség mb. igazgatója, Dr. Barcsa Lajos osztotta meg gondolatait a fogyasztóvédelem területén felmerült aktuális kérdésekről, az ellenőrzések tapasztalatairól, továbbá ismertette a Felügyelőség 2011. év első félévének működését, szakmai munkáját leginkább jellemző adatokat, információkat.

 
Panaszbejelentés

Panasza van egy európai uniós, izlandi vagy norvég vállalkozással szemben?

Reklamált már közvetlenül a vállalkozásnál, de nem járt sikerrel?

Forduljon ingyenes segítségért az Európai Fogyasztói Központok Hálózatának magyarországi szervezetéhez!

Panasz bejelentő

European Commission - European Consumer Centres’ Network

EUR-lex

Fogyasztói ügyek

Consumers, Health, Agriculture and Food Executive Agency

Utasjogok

Az Ön Európája

Dolceta

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok

Europedirect

EU
A weboldal a „670686 — ECC-Net HU FPA” elnevezésű projekt megvalósítása során készült, amely az Európai Unió Fogyasztóügyi Programja (2014-2020) keretében az Európai Fogyasztói Központok részére kiírt pályázat során pénzügyi támogatásban részesült.

Az Európai Fogyasztói Központ Magyarország folyamatosan törekszik arra, hogy minden esetben szakmailag pontos és aktuális információkat tegyen közzé a honlapján. Azonban szükséges felhívni a figyelmet arra, hogy a honlapon közzétett információk és hasznos tudnivalók kizárólag az Európai Fogyasztói Központ Magyarország szakmai álláspontját tükrözik, amelyért kizárólag az Európai Fogyasztói Központ Magyarország felel. A weboldal tartalma nem tekinthető az Európai Bizottság, az Európai Unió más szerve, valamint a fogyasztóvédelmi tárgyú uniós pályázatok lebonyolításáért és koordinálásáért felelős végrehajtó ügynökség, a Consumers, Health, Agriculture and Food Executive Agency (Chafea) hivatalos álláspontjának. A weboldal tartalmáért az Európai Bizottság és a pályázati végrehajtó ügynökség nem vállal felelősséget. Továbbá a weboldal tartalma nem bír kötelező erővel sem a fogyasztóvédelmi hatóság vagy más közigazgatási hatóság által lefolytatott hatósági eljárások, sem a polgári peres és nem peres eljárások, továbbá a békéltető testületi eljárások során sem.