Hungarian (formal)English (United Kingdom)
Főoldal Sajtószoba - Hírek Külföldi webáruházból is biztonságos az internetes vásárlás?

Külföldi webáruházból is biztonságos az internetes vásárlás?

„Külföldi webáruházból is biztonságos az internetes vásárlás? – pozitív tapasztalatok, de milyen kockázatokkal kell számolnia a fogyasztónak ”

A határon átnyúló panaszok megoldásában való segítségnyújtás mellett az Európai Fogyasztói Központok Hálózata (ECC-Net) kiemelten fontosnak tartja a fogyasztók tájékoztatását többek között a határon átnyúló vásárlások előnyeiről és azok veszélyeiről is, annak érdekében, hogy a fogyasztók tisztában legyenek az őket megillető jogokról, és növekedjen a határon átnyúló vásárlásokba vetett bizalmuk.

Ehhez kapcsolódóan az ECC-Net elhatározta, hogy 2003 után ismételten egy közös projekt, felmérés (azaz nem hatósági ellenőrzés!) keretében próbavásárlások segítségével teszteli a tagállamok, illetve Norvégia és Izland webáruházait a tapasztalatszerzés érdekében, hogy a külföldi webáruházak a határon átnyúló vásárlások során biztosítják-e a fogyasztókat megillető alapvető jogokat és információkat.

A 2011. évi felmérésben 17 ország fogyasztói központja, köztük a magyar Európai Fogyasztói Központ (EFK) vett részt. A projektben résztvevő központok összesen 305 próbavásárlás útján tesztelték, hogy a gyakorlatban mennyire érvényesülnek a fogyasztói jogok, illetve, hogy a fogyasztó esetlegesen milyen nehézségekkel találkozhat, ha egy terméket egy külföldi, az uniós egységes belső piacon működő webáruházból kíván megvásárolni.

A próbavásárlás a termékek fogyasztóként való megrendelését, a vételár előre megfizetését, a termék leszállítását, valamint a fogyasztót megillető elállási jog gyakorlását jelentette. A próbavásárlás során a fogyasztók által leginkább kedvelt és keresett árucikkek alapján kerültek megrendelésre (pl. a ruházati cikkek, sportfelszerelések, háztartási termékek, könyvek, CD-k, DVD-k, videojátékok, szoftverek, stb.).

A felmérés tapasztalatai azt mutatják, hogy a határon átnyúló internetes vásárlások általában biztonságosnak tekinthetők. Azonban fontos, hogy a magyar fogyasztók ismerjék jogaikat, valamint tisztában legyenek az internetes vásárlások kockázataival és veszélyeivel is, annak érdekében, hogy tudatosan és felkészülten vásárolhassanak online, ezzel is profitálva az egységes uniós piac előnyeiből (adott esetben széles választék, kedvezőbb vételár).

E területen az EFK is kiemelten fontos céljának tartja a magyar fogyasztók tájékoztatását. A belföldi és határon átnyúló internetes vásárlásokkal kapcsolatban sok hasznos tudnivaló található a központ www.magyarefk.hu oldalon elérhető honlapján a „Hasznos tudnivalók / Internetes vásárlások” menüpontban, valamint az EFK által készített, „Határon átnyúló internetes vásárlások – hasznos tudnivalók és jótanácsok a fogyasztók részére” című új kiadványban is.

Az uniós jelentés teljes szövege angol nyelven, valamint az EFK új kiadványa a www.magyarefk.hu honlap „Kiadványok” menüpontjában, a jelentés bővebb magyar nyelvű összefoglalója részletes adatokkal pedig az alábbi linken érhető el.

 
Panaszbejelentés

Panasza van egy európai uniós, izlandi vagy norvég vállalkozással szemben?

Reklamált már közvetlenül a vállalkozásnál, de nem járt sikerrel?

Forduljon ingyenes segítségért az Európai Fogyasztói Központok Hálózatának magyarországi szervezetéhez!

Panasz bejelentő

European Commission - European Consumer Centres’ Network

EUR-lex

Fogyasztói ügyek

Consumers, Health, Agriculture and Food Executive Agency

Utasjogok

Az Ön Európája

Dolceta

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok

Europedirect

EU
A weboldal a „670686 — ECC-Net HU FPA” elnevezésű projekt megvalósítása során készült, amely az Európai Unió Fogyasztóügyi Programja (2014-2020) keretében az Európai Fogyasztói Központok részére kiírt pályázat során pénzügyi támogatásban részesült.

Az Európai Fogyasztói Központ Magyarország folyamatosan törekszik arra, hogy minden esetben szakmailag pontos és aktuális információkat tegyen közzé a honlapján. Azonban szükséges felhívni a figyelmet arra, hogy a honlapon közzétett információk és hasznos tudnivalók kizárólag az Európai Fogyasztói Központ Magyarország szakmai álláspontját tükrözik, amelyért kizárólag az Európai Fogyasztói Központ Magyarország felel. A weboldal tartalma nem tekinthető az Európai Bizottság, az Európai Unió más szerve, valamint a fogyasztóvédelmi tárgyú uniós pályázatok lebonyolításáért és koordinálásáért felelős végrehajtó ügynökség, a Consumers, Health, Agriculture and Food Executive Agency (Chafea) hivatalos álláspontjának. A weboldal tartalmáért az Európai Bizottság és a pályázati végrehajtó ügynökség nem vállal felelősséget. Továbbá a weboldal tartalma nem bír kötelező erővel sem a fogyasztóvédelmi hatóság vagy más közigazgatási hatóság által lefolytatott hatósági eljárások, sem a polgári peres és nem peres eljárások, továbbá a békéltető testületi eljárások során sem.