Hungarian (formal)English (United Kingdom)
Főoldal Sajtószoba - Hírek 2012. január 1-jétől kötelező a vészfolyosó az osztrák autópályákon és a többsávos utakon

2012. január 1-jétől kötelező a vészfolyosó az osztrák autópályákon és a többsávos utakon

Amennyiben az autópályán vagy többsávos úton a gépjárművek összetorlódnak, a sürgősségi gépjárművek szabad elhaladásához egy vészfolyosót kell képezni – írja elő egy 2012. január 1-jétől hatályos új osztrák jogszabály. Hasonló szabályok Németországban, Csehországban, Szlovéniában és Svájcban is érvényben vannak.

A vészfolyosót a rendőrség, a mentők, a tűzoltóság, az útfelügyelet, valamint a sérült gépkocsikat szállító járművek használhatják. Ily módon a mentésben közreműködők a baleset helyszínére akár négy perccel előbb odaérhetnek, és az áldozatok túlélési esélyei 40 %-kal növekedhetnek, mintha ezek a járművek a leállósávot használnák, amely egyébként egyes esetekben a közlekedők magatartása és a zsúfoltság miatt lehetetlen.

Hogyan kell kialakítani a vészfolyosót?

Kétsávos úton a bal oldali sávban haladóknak a leginkább baloldalra kell lehúzódniuk, míg a jobb oldali sávban lévőknek a lehető legjobban a jobb oldalra kell sorolniuk. A járműveknek a leállósávot is használniuk kell.

Három vagy többsávos úton a szélső bal oldali sávban haladóknak amennyire csak lehet, a baloldalra kell tartaniuk, míg az összes többi járművet a jobb oldalra kell kormányozni.

Amennyiben a sürgősségi járművek haladását valaki akadályozza, vagy a vészfolyosót illetéktelenül használja, az elkövető akár 2180 EUR összegű bírsággal is sújtható.

További részletek az alábbi linken olvashatók: http://www.asfinag.at/was-ist-die-rettungsgasse

 
Panaszbejelentés

Panasza van egy európai uniós, izlandi vagy norvég vállalkozással szemben?

Reklamált már közvetlenül a vállalkozásnál, de nem járt sikerrel?

Forduljon ingyenes segítségért az Európai Fogyasztói Központok Hálózatának magyarországi szervezetéhez!

Panasz bejelentő

European Commission - European Consumer Centres’ Network

EUR-lex

Fogyasztói ügyek

Consumers, Health, Agriculture and Food Executive Agency

Utasjogok

Az Ön Európája

Dolceta

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok

Europedirect

EU
A weboldal a „670686 — ECC-Net HU FPA” elnevezésű projekt megvalósítása során készült, amely az Európai Unió Fogyasztóügyi Programja (2014-2020) keretében az Európai Fogyasztói Központok részére kiírt pályázat során pénzügyi támogatásban részesült.

Az Európai Fogyasztói Központ Magyarország folyamatosan törekszik arra, hogy minden esetben szakmailag pontos és aktuális információkat tegyen közzé a honlapján. Azonban szükséges felhívni a figyelmet arra, hogy a honlapon közzétett információk és hasznos tudnivalók kizárólag az Európai Fogyasztói Központ Magyarország szakmai álláspontját tükrözik, amelyért kizárólag az Európai Fogyasztói Központ Magyarország felel. A weboldal tartalma nem tekinthető az Európai Bizottság, az Európai Unió más szerve, valamint a fogyasztóvédelmi tárgyú uniós pályázatok lebonyolításáért és koordinálásáért felelős végrehajtó ügynökség, a Consumers, Health, Agriculture and Food Executive Agency (Chafea) hivatalos álláspontjának. A weboldal tartalmáért az Európai Bizottság és a pályázati végrehajtó ügynökség nem vállal felelősséget. Továbbá a weboldal tartalma nem bír kötelező erővel sem a fogyasztóvédelmi hatóság vagy más közigazgatási hatóság által lefolytatott hatósági eljárások, sem a polgári peres és nem peres eljárások, továbbá a békéltető testületi eljárások során sem.