Hungarian (formal)English (United Kingdom)
Főoldal Sajtószoba - Hírek Az Európai Fogyasztói Központ bemutatkozása és sajtótájékoztatója Egerben

Az Európai Fogyasztói Központ bemutatkozása és sajtótájékoztatója Egerben

Közös sajtótájékoztatót tartott 2012. április 4-én Egerben az Európai Fogyasztói Központ igazgatója, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság főigazgatója és a Heves Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének vezetője.

Az Unió 27 tagállamában - így hazánkban is - valamint Izlandon és Norvégiában működnek nemzeti európai fogyasztói központok. Dr. Kriesch Attila, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság keretében január 1. óta működő Európai Fogyasztói Központ igazgatója arról számolt be, hogy az intézmény ingyenes jogi és szakmai segítséget nyújt a határon átnyúló fogyasztói panaszok orvoslása érdekében.

Emlékeztetett arra, hogy a magyar fogyasztók egyre több, az Unióban működő vállalkozással kerülnek kapcsolatba, akár internetes vásárlás, akár külföldi utazás alkalmával.A központ, a tagállamokban működő társközpontok bevonásával mediációs feladatokat vállal a fogyasztói panaszok esetén. Ezek, az esetek 60-70 százalékában azt az eredményt hozzák, hogy részben, vagy egészében megtérülnek a vásárlókat ért károk.

Ugyanakkor feladatnak tekintik a fogyasztói tudatosság erősítését is. Ennek érdekében konferenciákat, szakmai tanácskozásokat szerveznek, illetve kiadványokkal segítik a vásárlók tájékozódását - mondta Kriesch Attila.

Fogyasztóbarát embléma megszerzésére pályázhatnak azok a vállalkozások, amelyek ellen nem érkezett panasz az elmúlt egy évben - mondta a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) főigazgatója szerdán Egerben sajtótájékoztatón.Pintér István közölte, az elbírálás fontos szempontja, hogy a pályázók a kötelező feltételeken túl is kínáljanak fogyasztóbarát szolgáltatásokat, például a fiatalok, az idősek, vagy a mozgáskorlátozottak számára. A tender benyújtásának határideje május 31., a vállalkozások két hónapos elbírálást követően két évre kaphatják meg a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala által bejegyzett védjegyet - tette hozzá a főigazgató.

Pintér István a megyei tájékoztató során kiemelte, hogy az új program épít a tavaly bevezetett pozitív listára. A Fogyasztóbarát Vállalkozás cím és embléma használatára azok jogosultak, akik a jogszabályi kötelezettségeket maradéktalanul betartják és korábban nem sértettek jogszabályi rendelkezéseket.

A Heves Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének vezetője, dr. Bernáth Luca arról számolt be, hogy a felügyelőség megkezdte a húsvét előtti fokozott ellenőrzéseket. Az ünnepeket megelőzően a termékek megnevezéseire is fokozottan figyelnek a hatóság munkatársai. Március 26-tól április 6-ig folynak ezek a vizsgálatok.

Forrás: www.tveger.hu; www.nfh.hu

 
Panaszbejelentés

Panasza van egy európai uniós, izlandi vagy norvég vállalkozással szemben?

Reklamált már közvetlenül a vállalkozásnál, de nem járt sikerrel?

Forduljon ingyenes segítségért az Európai Fogyasztói Központok Hálózatának magyarországi szervezetéhez!

Panasz bejelentő

European Commission - European Consumer Centres’ Network

EUR-lex

Fogyasztói ügyek

Consumers, Health, Agriculture and Food Executive Agency

Utasjogok

Az Ön Európája

Dolceta

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok

Europedirect

EU
A weboldal a „670686 — ECC-Net HU FPA” elnevezésű projekt megvalósítása során készült, amely az Európai Unió Fogyasztóügyi Programja (2014-2020) keretében az Európai Fogyasztói Központok részére kiírt pályázat során pénzügyi támogatásban részesült.

Az Európai Fogyasztói Központ Magyarország folyamatosan törekszik arra, hogy minden esetben szakmailag pontos és aktuális információkat tegyen közzé a honlapján. Azonban szükséges felhívni a figyelmet arra, hogy a honlapon közzétett információk és hasznos tudnivalók kizárólag az Európai Fogyasztói Központ Magyarország szakmai álláspontját tükrözik, amelyért kizárólag az Európai Fogyasztói Központ Magyarország felel. A weboldal tartalma nem tekinthető az Európai Bizottság, az Európai Unió más szerve, valamint a fogyasztóvédelmi tárgyú uniós pályázatok lebonyolításáért és koordinálásáért felelős végrehajtó ügynökség, a Consumers, Health, Agriculture and Food Executive Agency (Chafea) hivatalos álláspontjának. A weboldal tartalmáért az Európai Bizottság és a pályázati végrehajtó ügynökség nem vállal felelősséget. Továbbá a weboldal tartalma nem bír kötelező erővel sem a fogyasztóvédelmi hatóság vagy más közigazgatási hatóság által lefolytatott hatósági eljárások, sem a polgári peres és nem peres eljárások, továbbá a békéltető testületi eljárások során sem.