Hungarian (formal)English (United Kingdom)
Főoldal Sajtószoba - Hírek Az Európai Fogyasztói Központ és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság közös sajtótájékoztatója Nyíregyházán

Az Európai Fogyasztói Központ és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság közös sajtótájékoztatója Nyíregyházán

2012. május 3-án Csákiné dr. Gyuris Krisztina, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság főigazgató- helyettese és Dr. Kriesch Attila, az Európai Fogyasztói Központ igazgatója megyénkbe látogatott és Dr. Galambos Ildikóval, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal igazgatójával sajtótájékoztatót tartott.

A sajtótájékoztatót Dr. Juscsák Dóra, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének vezetője nyitotta meg.

Csákiné dr. Gyuris Krisztina főigazgató-helyettes tájékoztatást adott a „Fogyasztóbarát Vállalkozás” tanúsítás bevezetéséről, elnyerésének feltételeiről.

Kiemelte, hogy a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság által kiírt ingyenes pályázat célja, hogy elismerje azokat a vállalkozásokat, amelyek a jogszabályok követésén túl többet is tesznek a fogyasztók bizalmának, elégedettségének növelése érdekében. Öt kategóriában pályázhatnak a vállalkozások: fogyasztóbarát ügyfélszolgálat, fogyasztói tudatosságot ösztönző tájékoztató rendszer, hazai elkötelezettségű vállalkozás, kiemelt figyelmet igénylő fogyasztók védelmét és segítését szolgáló rendszer, illetve a fenntartható fogyasztás, társadalmi felelősségvállalás területén. Alapvető feltétel, hogy az érintett vállalkozás mindenben megfeleljen a vonatkozó jogszabályoknak és többletvállalásra is kész legyen.

Dr. Kriesch Attila, az Európai Fogyasztói Központ igazgatója az Európai Fogyasztói Központ működését, tevékenységét és 2011. évi tapasztalatait összegezte a határon átnyúló fogyasztóvédelemben.

A Központ 2011. január elsejétől végzi munkáját. Alapvető feladatuk a határon átnyúló panaszok megoldása, a fogyasztók tájékoztatása. Hangsúlyozta, hogy a Központ és a panaszos közötti együttműködés ingyenes. Eddig közel 10 millió forint összegben érvényesítették az európai, magyar és más uniós fogyasztók határon átnyúló ügyleteiből eredő vagyoni igényeket.

Dr. Galambos Ildikó, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal igazgatója a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal közötti együttműködést értékelte, melyet az eddigi tapasztalatok alapján sikeresnek minősített.

A Kormányhivatal célja, hogy továbbra is gyümölcsöző legyen a két szerv közötti együttműködés, ami a fogyasztók elégedettségében, az ügyfélbarát, humánus hatóság jelenlétében mutatkozik meg.

Dr. Juscsák Dóra elmondta, hogy számos olyan fogyasztói bejelentés érkezett a felügyelőséghez, melyeket továbbítottak az Európai Fogyasztói Központ felé, annak eredményes elintézése céljából.

A Központ működésének, feladatának ismertetését mind a felügyelőség hivatali helyiségében elhelyezett, mind a különböző rendezvényeken történő megjelenés alkalmával az érdeklődők rendelkezésére bocsátott tájékoztató kiadványokkal segítik elő.

Kiemelte továbbá a megyei felügyelőség keretein belül működő Hatósági Tanácsadó Irodát, mely a munkaidő teljes egészében várja a fogyasztókat és a vállalkozásokat.

Forrás: www.kormanyhivatalok.hu

 

 
Panaszbejelentés

Panasza van egy európai uniós, izlandi vagy norvég vállalkozással szemben?

Reklamált már közvetlenül a vállalkozásnál, de nem járt sikerrel?

Forduljon ingyenes segítségért az Európai Fogyasztói Központok Hálózatának magyarországi szervezetéhez!

Panasz bejelentő

European Commission - European Consumer Centres’ Network

EUR-lex

Fogyasztói ügyek

Consumers, Health, Agriculture and Food Executive Agency

Utasjogok

Az Ön Európája

Dolceta

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok

Europedirect

EU
A weboldal a „670686 — ECC-Net HU FPA” elnevezésű projekt megvalósítása során készült, amely az Európai Unió Fogyasztóügyi Programja (2014-2020) keretében az Európai Fogyasztói Központok részére kiírt pályázat során pénzügyi támogatásban részesült.

Az Európai Fogyasztói Központ Magyarország folyamatosan törekszik arra, hogy minden esetben szakmailag pontos és aktuális információkat tegyen közzé a honlapján. Azonban szükséges felhívni a figyelmet arra, hogy a honlapon közzétett információk és hasznos tudnivalók kizárólag az Európai Fogyasztói Központ Magyarország szakmai álláspontját tükrözik, amelyért kizárólag az Európai Fogyasztói Központ Magyarország felel. A weboldal tartalma nem tekinthető az Európai Bizottság, az Európai Unió más szerve, valamint a fogyasztóvédelmi tárgyú uniós pályázatok lebonyolításáért és koordinálásáért felelős végrehajtó ügynökség, a Consumers, Health, Agriculture and Food Executive Agency (Chafea) hivatalos álláspontjának. A weboldal tartalmáért az Európai Bizottság és a pályázati végrehajtó ügynökség nem vállal felelősséget. Továbbá a weboldal tartalma nem bír kötelező erővel sem a fogyasztóvédelmi hatóság vagy más közigazgatási hatóság által lefolytatott hatósági eljárások, sem a polgári peres és nem peres eljárások, továbbá a békéltető testületi eljárások során sem.