Hungarian (formal)English (United Kingdom)
Főoldal Sajtószoba - Hírek Egyre több magyar fogyasztói panasz érkezik az Európai Fogyasztói Központhoz

Egyre több magyar fogyasztói panasz érkezik az Európai Fogyasztói Központhoz

2012 első 5 hónapjában a tavalyi év hasonló időszakához képest 40%- kal nőtt a magyar fogyasztók által az Európai Fogyasztói Központhoz benyújtott panaszok száma.

A panaszok jelentős részében a fogyasztók azt kifogásolják, hogy az internetes vásárlásaik során kötött szerződést a külföldi (Európai Unióban, Izlandon vagy Norvégiában letelepedett) vállalkozás egyáltalán nem, vagy nem a szerződésnek megfelelően teljesíti. Emellett, különös tekintettel a nyári időszak közeledtére, egyre több a légi utas jogokat érintő, így például járattörléssel, járatkéséssel valamint poggyászsérüléssel kapcsolatos panasz.

Az EFK-tól segítséget kérő fogyasztók számának növekedése annak köszönhető, hogy a központ az elmúlt évhez hasonlóan továbbra is hatékony kampányt folytat az ismertség növelése érdekében. A sajtómegjelenések mellett az idei évben már 4 alkalommal került sor megyei fogyasztóvédelmi felügyelőségekkel közös sajtótájékoztatók megtartására.

Ennek eredményeként egyre nő azoknak a magyar fogyasztóknak a száma, akik határon átnyúló panaszaikkal a felügyelőségek tájékoztatásának köszönhetően jutnak el az EFK-hoz. A fogyasztók idén már két rendezvényen, az Utazás kiállításon és az Európa napon is találkozhattak a központ munkatársaival, melynek során az EFK-s kiadványok átadásával tájékoztatást kaptak többek között a légi utas jogokról és a határon átnyúló vásárlással kapcsolatos tudnivalókról.

 
Panaszbejelentés

Panasza van egy európai uniós, izlandi vagy norvég vállalkozással szemben?

Reklamált már közvetlenül a vállalkozásnál, de nem járt sikerrel?

Forduljon ingyenes segítségért az Európai Fogyasztói Központok Hálózatának magyarországi szervezetéhez!

Panasz bejelentő

European Commission - European Consumer Centres’ Network

EUR-lex

Fogyasztói ügyek

Consumers, Health, Agriculture and Food Executive Agency

Utasjogok

Az Ön Európája

Dolceta

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok

Europedirect

EU
A weboldal a „670686 — ECC-Net HU FPA” elnevezésű projekt megvalósítása során készült, amely az Európai Unió Fogyasztóügyi Programja (2014-2020) keretében az Európai Fogyasztói Központok részére kiírt pályázat során pénzügyi támogatásban részesült.

Az Európai Fogyasztói Központ Magyarország folyamatosan törekszik arra, hogy minden esetben szakmailag pontos és aktuális információkat tegyen közzé a honlapján. Azonban szükséges felhívni a figyelmet arra, hogy a honlapon közzétett információk és hasznos tudnivalók kizárólag az Európai Fogyasztói Központ Magyarország szakmai álláspontját tükrözik, amelyért kizárólag az Európai Fogyasztói Központ Magyarország felel. A weboldal tartalma nem tekinthető az Európai Bizottság, az Európai Unió más szerve, valamint a fogyasztóvédelmi tárgyú uniós pályázatok lebonyolításáért és koordinálásáért felelős végrehajtó ügynökség, a Consumers, Health, Agriculture and Food Executive Agency (Chafea) hivatalos álláspontjának. A weboldal tartalmáért az Európai Bizottság és a pályázati végrehajtó ügynökség nem vállal felelősséget. Továbbá a weboldal tartalma nem bír kötelező erővel sem a fogyasztóvédelmi hatóság vagy más közigazgatási hatóság által lefolytatott hatósági eljárások, sem a polgári peres és nem peres eljárások, továbbá a békéltető testületi eljárások során sem.