Hungarian (formal)English (United Kingdom)
Főoldal Sajtószoba - Hírek Az Európai Fogyasztói Központhoz 2012. január 1. és november 30. között benyújtott határon átnyúló fogyasztói panaszok

Az Európai Fogyasztói Központhoz 2012. január 1. és november 30. között benyújtott határon átnyúló fogyasztói panaszok

2012. január 1. és november 30. között összesen 302 új határon átnyúló panasz érkezett az EFK-hoz, amelyek egy része már megoldásra került, másik része pedig jelenleg is folyamatban van.

A leggyakoribb témák, mellyel kapcsolatban a fogyasztók megkeresték az EFK-t, az alábbiak voltak:

  • A légiközlekedésben résztvevő utasok jogai, a poggyász szállításának feltételei;
  • Szabadidős tevékenységgel és kultúrával összefüggő termékek és szolgáltatások;
  • Különböző műszaki cikkek vásárlása;
  • Lakásberendezés, háztartási készülékek és lakás/házkarbantartás;
  • Vendéglátással és szálláshellyel összefüggő szolgáltatások;
  • Ruházat és lábbeli, valamint ezzel kapcsolatos szolgáltatások;
  • Elektronikus hírközlési szolgáltatások;
  • Internetes szolgáltatások (online fizetési megoldások, online árverések, stb);
  • Üdülési jog (timeshare).

A korábbi évek tapasztalatának megfelelően továbbra is a légi közlekedésben részt vevő utasok panaszai szerepelnek túlnyomó többségben az EFK ügyei között. Emellett továbbra is magas a különböző utazási szerződésekkel, üdülési jogok (timeshare) vásárlásával kapcsolatban felmerülő problémák száma. A különböző műszaki termékek – akár szórakoztató elektronikai, akár háztartási cikkekről van szó – vásárlására vonatkozóan szintén több panasz is érkezett az EFK-hoz.

Az értékesítési csatornák terén is a korábbi tapasztalatoknak megfelelően alakultak a panaszok számai. A fogyasztók legtöbb esetben az online vásárlásaik miatt fordultak az EFK-hoz, de emellett meghatározó a hagyományos, üzletben történő vásárlás is.

Az év utolsó hónapjában várhatóan lényeges változás már nem történik, a tavaly év vége alapján valamivel magasabb lesz az online vásárlásokhoz kapcsolódó és a különböző műszaki termékekkel szemben felmerülő panaszok száma.

 
Panaszbejelentés

Panasza van egy európai uniós, izlandi vagy norvég vállalkozással szemben?

Reklamált már közvetlenül a vállalkozásnál, de nem járt sikerrel?

Forduljon ingyenes segítségért az Európai Fogyasztói Központok Hálózatának magyarországi szervezetéhez!

Panasz bejelentő

European Commission - European Consumer Centres’ Network

EUR-lex

Fogyasztói ügyek

Consumers, Health, Agriculture and Food Executive Agency

Utasjogok

Az Ön Európája

Dolceta

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok

Europedirect

EU
A weboldal a „670686 — ECC-Net HU FPA” elnevezésű projekt megvalósítása során készült, amely az Európai Unió Fogyasztóügyi Programja (2014-2020) keretében az Európai Fogyasztói Központok részére kiírt pályázat során pénzügyi támogatásban részesült.

Az Európai Fogyasztói Központ Magyarország folyamatosan törekszik arra, hogy minden esetben szakmailag pontos és aktuális információkat tegyen közzé a honlapján. Azonban szükséges felhívni a figyelmet arra, hogy a honlapon közzétett információk és hasznos tudnivalók kizárólag az Európai Fogyasztói Központ Magyarország szakmai álláspontját tükrözik, amelyért kizárólag az Európai Fogyasztói Központ Magyarország felel. A weboldal tartalma nem tekinthető az Európai Bizottság, az Európai Unió más szerve, valamint a fogyasztóvédelmi tárgyú uniós pályázatok lebonyolításáért és koordinálásáért felelős végrehajtó ügynökség, a Consumers, Health, Agriculture and Food Executive Agency (Chafea) hivatalos álláspontjának. A weboldal tartalmáért az Európai Bizottság és a pályázati végrehajtó ügynökség nem vállal felelősséget. Továbbá a weboldal tartalma nem bír kötelező erővel sem a fogyasztóvédelmi hatóság vagy más közigazgatási hatóság által lefolytatott hatósági eljárások, sem a polgári peres és nem peres eljárások, továbbá a békéltető testületi eljárások során sem.