Hungarian (formal)English (United Kingdom)
Főoldal Sajtószoba - Hírek Lett fogyasztóvédők látogatása az Európai Fogyasztói Központnál

Lett fogyasztóvédők látogatása az Európai Fogyasztói Központnál

A Lett Fogyasztóvédelmi Egyesületek Szövetségének munkatársai szakmai tanulmányúton vettek részt hazánkban a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége vendégeként, amely során a lett szakemberek 2013. november 28-án az Európai Fogyasztói Központnál (EFK) is látogatást tettek.

A szakmai egyeztetés és tapasztalatcsere során dr. Kriesch Attila, az EFK igazgatója angol nyelvű előadásában részletesen bemutatta a lett szakemberek részére az Európai Fogyasztói Központok Hálózatának működését és tevékenységét, a határon átnyúló fogyasztói panaszok kezelése során végzett munkát, valamint az EFK hazai tapasztalatait és az elmúlt években elért eredményeit.

A szakmai egyeztetés során kiemelt hangsúlyt kapott az EFK tapasztalata a fogyasztói panaszok alternatív vitarendezése terén. E körben dr. Kriesch Attila részletesen ismertette a magyar békéltető testületekkel folytatott együttműködés közös területeit, az EFK által a békéltető testületek népszerűsítése és a magyar fogyasztók számára történő megismertetése érdekében végzett munkát, továbbá a határon átnyúló egyedi fogyasztói panaszok rendezése során a magyar és az európai alternatív vitarendező fórumokkal való együttműködést is.

Az EFK előadása után a lett vendégek is bemutatták a szervezetük felépítését és tevékenységi köreit. A magyar kormányzati priorításokhoz hasonlóan a lett szakemberek a közüzemi szolgáltatások területét (elsősorban a távhőszolgáltatás területét) emelték ki, mint jelenleg különösen fontos fogyasztóvédelmi területet. Továbbá ismertették, hogy a Lettországban 2014. január 1-jén törvényes fizetőeszközként bevezetésre kerülő EURO miatt szükséges árfeltüntetési ellenőrzéseket a lett kereskedelmi egységek egy részében a szervezetük fogja elvégezni.

A megbeszélés zárásaként a magyar és a lett fogyasztóvédők egyaránt rendkívül hasznosnak értékelték a szakmai megbeszélést, amely jó alkalmat nyújtott egymás munkájának kölcsönös megismerésére.

 
Panaszbejelentés

Panasza van egy európai uniós, izlandi vagy norvég vállalkozással szemben?

Reklamált már közvetlenül a vállalkozásnál, de nem járt sikerrel?

Forduljon ingyenes segítségért az Európai Fogyasztói Központok Hálózatának magyarországi szervezetéhez!

Panasz bejelentő

European Commission - European Consumer Centres’ Network

EUR-lex

Fogyasztói ügyek

Consumers, Health, Agriculture and Food Executive Agency

Utasjogok

Az Ön Európája

Dolceta

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok

Europedirect

EU
A weboldal a „670686 — ECC-Net HU FPA” elnevezésű projekt megvalósítása során készült, amely az Európai Unió Fogyasztóügyi Programja (2014-2020) keretében az Európai Fogyasztói Központok részére kiírt pályázat során pénzügyi támogatásban részesült.

Az Európai Fogyasztói Központ Magyarország folyamatosan törekszik arra, hogy minden esetben szakmailag pontos és aktuális információkat tegyen közzé a honlapján. Azonban szükséges felhívni a figyelmet arra, hogy a honlapon közzétett információk és hasznos tudnivalók kizárólag az Európai Fogyasztói Központ Magyarország szakmai álláspontját tükrözik, amelyért kizárólag az Európai Fogyasztói Központ Magyarország felel. A weboldal tartalma nem tekinthető az Európai Bizottság, az Európai Unió más szerve, valamint a fogyasztóvédelmi tárgyú uniós pályázatok lebonyolításáért és koordinálásáért felelős végrehajtó ügynökség, a Consumers, Health, Agriculture and Food Executive Agency (Chafea) hivatalos álláspontjának. A weboldal tartalmáért az Európai Bizottság és a pályázati végrehajtó ügynökség nem vállal felelősséget. Továbbá a weboldal tartalma nem bír kötelező erővel sem a fogyasztóvédelmi hatóság vagy más közigazgatási hatóság által lefolytatott hatósági eljárások, sem a polgári peres és nem peres eljárások, továbbá a békéltető testületi eljárások során sem.