Hungarian (formal)English (United Kingdom)
Főoldal Sajtószoba - Hírek Karácsony után – az EFK tanácsai

Karácsony után – az EFK tanácsai

Előfordulhat, hogy az ünnepi időszak elteltével a karácsonyi ajándékként külföldi cégtől megvásárolt termék meghibásodik, és a külföldi kereskedő nem teljesíti a fogyasztókat megillető garanciális jogokat, illetve a külföldi webáruházból vásárolt termék esetében az eladó figyelmen kívül hagyja a vásárlót megillető indokolás nélküli visszaküldési, elállási jogot.

Ilyen esetekben rendkívül fontos, hogy a fogyasztók tudják, hogy külföldi vállalkozással szembeni panaszuk esetén is létezik egy számukra érdemi segítséget nyújtó fórum. Határon átnyúló fogyasztói panasz esetén, amennyiben az eladó az Európai Unió más tagállamában, Izlandon, illetve Norvégiában rendelkezik székhellyel, a magyar fogyasztók számára ingyenes szakmai és jogi segítséget nyújt a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szervezetében működő Európai Fogyasztói Központ (EFK) a vállalkozással való kapcsolatfelvétel, továbbá a panasz megoldásának és fogyasztói jogok érvényesítésének megkísérlése érdekében.

Az EFK közreműködésével elkerülhető egy esetleges hosszadalmas határon átnyúló bírósági pereskedés, valamint megállapodás, egyezség jöhet létre a vitában érintett felek között, amely ily módon a fogyasztói panasz tényleges rendezését, megoldását jelentheti.

Az EFK eredményességét mutatja, hogy a szervezet 2013-ban 15.700.000,- Ft összegben érvényesítette sikeresen az európai (magyar és más uniós) fogyasztók határon átnyúló ügyletekből eredő vagyoni igényeit, amely összegből 11.560.000,- Ft-ot a magyar fogyasztók kaptak meg. A sikeresen megoldott panaszok kapcsán az érintett fogyasztók elkerülhették az esetleges határon átnyúló pereskedéssel kapcsolatos járulékos (ügyvédi, bírósági és fordítási, stb) költségeket is.

Az EFK-hoz panaszt az info@magyarefk.hu e-mail címen és a www.magyarefk.hu weboldalon elérhető online panaszbejelentő nyomtatványon is be lehet nyújtani.

 
Panaszbejelentés

Panasza van egy európai uniós, izlandi vagy norvég vállalkozással szemben?

Reklamált már közvetlenül a vállalkozásnál, de nem járt sikerrel?

Forduljon ingyenes segítségért az Európai Fogyasztói Központok Hálózatának magyarországi szervezetéhez!

Panasz bejelentő

European Commission - European Consumer Centres’ Network

EUR-lex

Fogyasztói ügyek

Consumers, Health, Agriculture and Food Executive Agency

Utasjogok

Az Ön Európája

Dolceta

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok

Europedirect

EU
A weboldal a „670686 — ECC-Net HU FPA” elnevezésű projekt megvalósítása során készült, amely az Európai Unió Fogyasztóügyi Programja (2014-2020) keretében az Európai Fogyasztói Központok részére kiírt pályázat során pénzügyi támogatásban részesült.

Az Európai Fogyasztói Központ Magyarország folyamatosan törekszik arra, hogy minden esetben szakmailag pontos és aktuális információkat tegyen közzé a honlapján. Azonban szükséges felhívni a figyelmet arra, hogy a honlapon közzétett információk és hasznos tudnivalók kizárólag az Európai Fogyasztói Központ Magyarország szakmai álláspontját tükrözik, amelyért kizárólag az Európai Fogyasztói Központ Magyarország felel. A weboldal tartalma nem tekinthető az Európai Bizottság, az Európai Unió más szerve, valamint a fogyasztóvédelmi tárgyú uniós pályázatok lebonyolításáért és koordinálásáért felelős végrehajtó ügynökség, a Consumers, Health, Agriculture and Food Executive Agency (Chafea) hivatalos álláspontjának. A weboldal tartalmáért az Európai Bizottság és a pályázati végrehajtó ügynökség nem vállal felelősséget. Továbbá a weboldal tartalma nem bír kötelező erővel sem a fogyasztóvédelmi hatóság vagy más közigazgatási hatóság által lefolytatott hatósági eljárások, sem a polgári peres és nem peres eljárások, továbbá a békéltető testületi eljárások során sem.