Hungarian (formal)English (United Kingdom)
Főoldal Sajtószoba - Hírek Fókuszban a légi utasok jogai és a turisztikai fogyasztói jogok – sajtótájékoztató és tájékoztató nap a repülőtéren

Fókuszban a légi utasok jogai és a turisztikai fogyasztói jogok – sajtótájékoztató és tájékoztató nap a repülőtéren

A nyári szabadságolások alkalmával sok magyar fogyasztó utazik repülővel külföldre, ezért kiemelten fontos, hogy a fogyasztók tudjanak arról, hogy milyen jogaik vannak, ha például törlik a légi járatukat vagy elveszik a csomagjuk. Az Európai Unióban egységes szabályok vonatkoznak a visszautasított beszállás, a járatkésés, a járattörlés és a csomagkárok esetére, amelyek pontos gyakorlati értelmezése sok vitát és fogyasztói panaszt eredményez az érintett utasok és a légitársaságok között. Továbbá kiemelten fontos az is, hogy a magyar fogyasztók ismerjék az utazási csomagokkal kapcsolatos fogyasztói jogaikat.

A fogyasztók jogainak megismertetése és a fogyasztói tudatosság növelése érdekében a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság és az Európai Fogyasztói Központ Magyarország „Törölték a járatom, elveszett a poggyászom, mit tehetek? – a légi utasoknak is vannak jogai” címmel 2015. június 30-án sajtótájékoztatót és tájékoztató napot tartott a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.A sajtótájékoztatón a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szervezetében működő Európai Fogyasztói Központ Magyarország (EFK) igazgatója, dr. Kriesch Attila elmondta, hogy az utasoknak sok esetben nehéz eligazodni, hogy konkrét panaszukkal melyik tagállam hatóságához, illetve panaszkezelő vagy vitarendező fórumához célszerű fordulniuk, így a megfelelő segítségnyújtó fórumról az Európai Fogyasztói Központok Hálózatának hazai tagja, az EFK részletes információval tud szolgálni számukra.

A tévhitek között az igazgató kiemelte azt a félreértést, amely szerint az utasok többsége azt gondolja, hogy automatikusan jár részükre a távolságtól függően 250, 400 vagy 600 EUR összegű kártalanítás járattörlés, illetve érkezési késés esetén. Fontos tudni, hogy a végső célállomásra történt érkezési késés esetén legalább 3 órás vagy azt meghaladó késés esetén járhat a kártalanítás az utasnak az Európai Uniós Bíróságának ítéletei alapján. Emellett ha a légitársaság például még 2 héttel a járatindulás előtt tájékoztatja az utasokat a járattörlésről vagy ennél később, de jogszabályban meghatározott közeli időpontban megvalósuló átfoglalási lehetőséget ajánlj fel részükre, akkor nem köteles a kártalanítást megfizetni. Ugyancsak mentesül a légitársaság a kártérítés fizetése alól, ha valamilyen rendkívüli körülmény (pl repülésbiztonságot veszélyeztető időjárási körülmények, sztrájkok, stb) miatt történt a járattörlés vagy az érkezési késés.

Az induláskor bekövetkező késésnél csak akkor jár jegyár-visszatérítés, ha a késedelem előreláthatólag meghaladja az öt órát. Emellett gyakori félreértés az is, hogy a légitársaság korlátlanul felel a poggyász tartalmáért, hiszen nemzetközi egyezmények alapján nagyságrendileg 1300 euró értékig terjed a vagyoni felelőssége, amennyiben a poggyászkárt az utas haladéktalanul, de legkésőbb hét napon belül jelezte.

A fogyasztói jogokról és segítségnyújtó fórumokról szóló tájékoztatás mellett az EFK ingyenes, érdemi jogi segítséget is nyújt a magyar fogyasztóknak a külföldi (valamely másik uniós tagállamban, Izlandon vagy Norvégiában honos) légitársaságokkal kapcsolatos panaszaik rendezéséhez. Az EFK a 27 európai uniós tagállami, valamint norvég és izlandi partnerszervezetével együttműködve arra törekszik, hogy közvetítésével békés megegyezésre jusson egymással a panaszt benyújtó fogyasztó és a külföldi légitársaság, és így elkerüljék a hosszan tartó és költséges határon átnyúló pereskedést. A panaszok nagyjából 60 százaléka zárul sikerrel, mindkét fél által elfogadott egyezséggel - mondta Kriesch Attila.

A tájékoztató kampány keretében az EFK saját standdal települt ki a Liszt Ferenc repülőtérre, hogy 2A és 2B Termináljainak check-in területe mellett tájékoztassa a légi utasokat a jogaikról. Az EFK munkatársai a légi utas jogokról szóló tájékoztatással, valamint angol és magyar nyelvű kiadványok átadásával hívták fel a magyar és külföldi utasok figyelmét az őket megillető jogokra.

Kiss Anita, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője az utazási csomagok kapcsán arra figyelmeztetett, hogy az előleg befizetése után az utazási iroda csak akkor emelhet árat, ha ez az általános szerződési feltételekben (ászf) szerepel, és ez esetben is csak akkor, ha emelkedett az irodát terhelő adó, változott az árfolyam vagy valamilyen olyan konkrét termék drágult – például a kerozin –, ami miatt drágább az utazás. A szóvivő felhívta a figyelmet: ha az áremelkedés meghaladja a 8 százalékot, az utas elállhat a szerződéstől, és az irodának nem jár bánatpénz. A szóvivő végül kiemelte: az utazók jól teszik, ha dokumentálják a panaszokat – azt írásban nyújtják be a helyszínen, fotókat készítenek –, mert ez esetben később egy békéltető testület előtti eljárásban nagyobb az esélye a sikeres megtérítésnek.

A légi utasok jogairól továbbá információs és a légiközlekedéssel kapcsolatos hasznos tanácsok az EFK honlapján az alábbi linken érhetőek el: http://magyarefk.hu/hu/hasznos-tudnivalok/legi-utasok-jogai.html 
Panaszbejelentés

Panasza van egy európai uniós, izlandi vagy norvég vállalkozással szemben?

Reklamált már közvetlenül a vállalkozásnál, de nem járt sikerrel?

Forduljon ingyenes segítségért az Európai Fogyasztói Központok Hálózatának magyarországi szervezetéhez!

Panasz bejelentő

European Commission - European Consumer Centres’ Network

EUR-lex

Fogyasztói ügyek

Consumers, Health, Agriculture and Food Executive Agency

Utasjogok

Az Ön Európája

Dolceta

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok

Europedirect

EU
A weboldal a „670686 — ECC-Net HU FPA” elnevezésű projekt megvalósítása során készült, amely az Európai Unió Fogyasztóügyi Programja (2014-2020) keretében az Európai Fogyasztói Központok részére kiírt pályázat során pénzügyi támogatásban részesült.

Az Európai Fogyasztói Központ Magyarország folyamatosan törekszik arra, hogy minden esetben szakmailag pontos és aktuális információkat tegyen közzé a honlapján. Azonban szükséges felhívni a figyelmet arra, hogy a honlapon közzétett információk és hasznos tudnivalók kizárólag az Európai Fogyasztói Központ Magyarország szakmai álláspontját tükrözik, amelyért kizárólag az Európai Fogyasztói Központ Magyarország felel. A weboldal tartalma nem tekinthető az Európai Bizottság, az Európai Unió más szerve, valamint a fogyasztóvédelmi tárgyú uniós pályázatok lebonyolításáért és koordinálásáért felelős végrehajtó ügynökség, a Consumers, Health, Agriculture and Food Executive Agency (Chafea) hivatalos álláspontjának. A weboldal tartalmáért az Európai Bizottság és a pályázati végrehajtó ügynökség nem vállal felelősséget. Továbbá a weboldal tartalma nem bír kötelező erővel sem a fogyasztóvédelmi hatóság vagy más közigazgatási hatóság által lefolytatott hatósági eljárások, sem a polgári peres és nem peres eljárások, továbbá a békéltető testületi eljárások során sem.