Hungarian (formal)English (United Kingdom)
Főoldal Sajtószoba - Hírek Aktuális fogyasztóvédelmi vonatkozású információk a görögországi bankokat érintő pénzforgalmi korlátozásokkal kapcsolatban

Aktuális fogyasztóvédelmi vonatkozású információk a görögországi bankokat érintő pénzforgalmi korlátozásokkal kapcsolatban

Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szervezetében működő Európai Fogyasztói Központ Magyarország (EFK) a görög bankokat, illetve a Görögországból indított banki tranzakciókat érintően 2015. augusztus 3-án kiadott közleményéhez (link: http://www.nfh.hu/node/8585) kapcsolódóan ezúton kívánja tájékoztatni a fogyasztókat a görög fogyasztói központtól érkezett legfrissebb hírekről.

A görög hivatalos közlönyben 2015. augusztus 17-én megjelent új jogszabály értelmében most már lehetőség van görögországi bankokból külföldi bankszámlára történő utalás indítására, ennek kizárólag az a korlátja, hogy az átutalás összege személyenként havonta nem haladhatja meg az 500 EUR-t. Ennek jelentősége lehet például olyan esetekben, amikor magyar fogyasztó egy görög vállalkozással szemben felmerült vagyoni igényének rendezését a görög vállalkozás teljesíteni kívánja, mivel erre mostantól banki átutalás útján lehetőség nyílik 500 EUR összeg erejéig.
A görög fogyasztói központ tájékoztatása szerint a fenti változásokat kivéve a korábbi közleményben leírtak továbbra is érvényben vannak Görögországban. A bankautomaták működnek és a készpénzfelvételi limit kizárólag a görögországi bankok által kibocsátott kártyákra vonatkoznak. Azok a Görögországba utazó fogyasztók, akik saját országukban működő bankoknál (magyar fogyasztó esetén magyarországi bankoknál) vezetett számlával rendelkeznek, a bankkártyájukkal szabadon vehetnek fel pénzösszeget, melynek maximális összegét kizárólag a kártyakibocsátó bankkal történt megállapodás szerinti napi limit határozza meg.
A görög fogyasztói központ kiemelte, hogy bankkártyával (betéti vagy hitelkártyával) történő fizetésre továbbra is lehetőség van akár üzletben történő vásárlások során, akár szolgáltatások (pl. autóbérlés vagy szálláshely foglalása) igénybevételekor. A görög központ felhívta továbbá a Görögországba látogatók figyelmét, hogy a pénzügyi tranzakció során felmerülő esetleges kellemetlenségek elkerülése érdekében javasolt a költőpénzt többféle módon, így részben készpénzben és lehetőség szerint bankkártyán is magunkkal vinni.
Amennyiben a fentiekhez kapcsolódóan görögországi kinntartózkodásunk során problémával találkozunk, azt hétköznapokon a 1520-as, illetve a hét bármely napján a 1571-es helyi (görög) számon lehet bejelenteni, vagy segítséget kérhetünk a helyi rendőrség irodájától.

Emellett amennyiben a magyar fogyasztóknak további kérdésük vagy olyan fogyasztói panaszuk merül fel, amelyet egy görögországi székhelyű vállalkozással nem sikerült rendezniük, az Európai Fogyasztói Központ Magyarországhoz javasolt fordulni. Az Európai Fogyasztói Központ tájékoztatást és ingyenes jogi segítségét nyújt az EU másik tagállamában, Izlandon vagy Norvégiában honos vállalkozásokkal szembeni panaszok rendezésének megkísérlése érdekében (info@magyarefk.hu; www.magyarefk.hu).


 
Panaszbejelentés

Panasza van egy európai uniós, izlandi vagy norvég vállalkozással szemben?

Reklamált már közvetlenül a vállalkozásnál, de nem járt sikerrel?

Forduljon ingyenes segítségért az Európai Fogyasztói Központok Hálózatának magyarországi szervezetéhez!

Panasz bejelentő

European Commission - European Consumer Centres’ Network

EUR-lex

Fogyasztói ügyek

Consumers, Health, Agriculture and Food Executive Agency

Utasjogok

Az Ön Európája

Dolceta

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok

Europedirect

EU
A weboldal a „670686 — ECC-Net HU FPA” elnevezésű projekt megvalósítása során készült, amely az Európai Unió Fogyasztóügyi Programja (2014-2020) keretében az Európai Fogyasztói Központok részére kiírt pályázat során pénzügyi támogatásban részesült.

Az Európai Fogyasztói Központ Magyarország folyamatosan törekszik arra, hogy minden esetben szakmailag pontos és aktuális információkat tegyen közzé a honlapján. Azonban szükséges felhívni a figyelmet arra, hogy a honlapon közzétett információk és hasznos tudnivalók kizárólag az Európai Fogyasztói Központ Magyarország szakmai álláspontját tükrözik, amelyért kizárólag az Európai Fogyasztói Központ Magyarország felel. A weboldal tartalma nem tekinthető az Európai Bizottság, az Európai Unió más szerve, valamint a fogyasztóvédelmi tárgyú uniós pályázatok lebonyolításáért és koordinálásáért felelős végrehajtó ügynökség, a Consumers, Health, Agriculture and Food Executive Agency (Chafea) hivatalos álláspontjának. A weboldal tartalmáért az Európai Bizottság és a pályázati végrehajtó ügynökség nem vállal felelősséget. Továbbá a weboldal tartalma nem bír kötelező erővel sem a fogyasztóvédelmi hatóság vagy más közigazgatási hatóság által lefolytatott hatósági eljárások, sem a polgári peres és nem peres eljárások, továbbá a békéltető testületi eljárások során sem.