Hungarian (formal)English (United Kingdom)
Főoldal Sajtószoba - Hírek Az Air Méditerranée légitársasággal szemben felszámolási eljárás indult

Az Air Méditerranée légitársasággal szemben felszámolási eljárás indult

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szervezetében működő Európai Fogyasztói Központ Magyarország (EFK) a francia társközpontjától értesült arról, hogy az Air Méditerranée francia légitársasággal szemben a Francia Kereskedelmi Bíróság 2015. január 13-án fizetésképtelenségi eljárást indított, majd február 15. napjától a bíróság a légitársaságot felszámolási eljárás alá vonta.

A francia társközponttól kapott információk szerint a felszámolási eljárás jelen szakaszának célja, hogy megvizsgálják, hogy a légitársaság még megmenthető-e, fizetőképessége helyreállítható-e, ezért jelenleg a légitársaság még értékesít jegyeket a járataira, illetve a működési engedélye február végéig biztosított.

A rendelkezésünkre álló információk szerint a bíróság felszámolóbiztost jelölt ki, és azok a fogyasztók, akik Franciaországban élnek 2015. március 17-ig, a nem Franciaország területén lakó fogyasztók pedig 2015. május 17-ig nyújthatják be a jegyárvisszatérítésre és/vagy kártalanításra vonatkozó igényüket a felszámolóbiztos felé.

Az igénybejelentést francia nyelven szükséges megfogalmazni és ajánlott levél útján megküldeni, amelyhez csatolni kell az igényt alátámasztó valamennyi dokumentumot (pl. repülőjegy, költséget igazoló számlák, nyugták stb.), és pontosan meg kell jelölni a követelés összegét. A francia nyelvű igénybejelentőlap mintája segítségül szolgálhat, amely az alábbi linkről tölthető le: http://www.jp-abbadie.fr/anonym/creancier/declaration/10003969577.

A levelet az alábbi címre szükséges elküldeni:

Maître Jean-Pierre ABBADIE
1 & 3 rue Dembarrere
BP 20116
65001 TARBES Cedex
France

Fontos tudni, hogy azoknak az utasoknak, akiknek az Air Méditerranée légitársaságnál 2016. február 29-e napját követően induló járatra szóló foglalással rendelkeznek, és a repülőjegyet közvetlenül a légitársaság honlapján keresztül vásárolták, a jegyárvisszatérítési igényüket a légitársaság ügyfélszolgálata felé kell bejelenteniük a service-clients@air-mediterranee.fr e-mail címen. Amennyiben a jegyet utazási irodán keresztül vásárolták vagy a repülőjegy egy utazási csomag része, akkor az utasnak az utazási irodával kell kapcsolatba lépnie, amely segít majd megoldást találni.

Szükséges kiemelni, hogy a légi utas jogokat szabályozó 261/2004/EK rendelet 5. cikke járattörlés esetére előírja, hogy az érintett utasoknak az üzemeltető légifuvarozó a jegy árának vételi ár szerinti visszatérítését vagy összehasonlítható szállítási feltételek mellett átfoglalást ajánlj fel, amely lehetőségek közül az utas jogosult választani. Emellett járattörlés esetén bizonyos feltételek fennállásakor a fogyasztóknak joguk van az üzemeltető légifuvarozó általi kártalanításhoz (távolságtól függően: 250, 400 vagy 600 EUR összegben) is a rendelet 7. cikkével összhangban. A légi utasok jogairól bővebb információ az Európai Fogyasztói Központ honlapján érhető el: http://magyarefk.hu/hu/hasznos-tudnivalok/legi-utasok-jogai.html

Tekintettel arra, hogy a légitársaság jelenleg anyagi nehézségekkel küzd, ugyanakkor továbbra is folytatja a jegyárusítást, az EFK álláspontja szerint előzetesen mindenképpen javasolt alaposan átgondolni a légitársaság valamely járatára történő jegyvásárlást. Hiszen elképzelhető, hogy a járat a légitársaság pénzügyi nehézségei miatt végül törlésre kerül, és a jegyárvisszatérítési igények pénzügyi fedezet hiányában nem lesznek teljesíthetők. Érdemes tehát az adott útvonalra más légitársaság járatára jegyet váltani.

Járattörlés esetén amennyiben a repülőjegy megvásárlása bankkártyával történt, javasolt felkeresni a kártyakibocsátó bankot és úgynevezett „chargeback” eljárás keretében kérni a kifizetett jegy vételárának visszatérítését. A „chargeback” eljárás lényege az, hogy a bank egy már végrehajtott terhelést a számlatulajdonos utasítására visszavon. Az eljárás részleteiről, határidejéről és megindításának feltételeiről a számlavezető bank tud bővebb információval szolgálni.

Figyelemmel arra, hogy a légitársasággal szemben a fizetési nehézségek miatt jogi eljárás indult, az EFK a fentiekben leírtakon túl nem tud további segítséget nyújtani a panaszosok számára.

Az Európai Fogyasztói Központhoz határon átnyúló fogyasztói ügyekben tanácsadásért vagy más EU-s országbeli, izlandi vagy norvég székhelyű vállalkozással szembeni panasz benyújtása érdekében az info@magyarefk.hu e-mail címen és a www.magyarefk.hu weboldalon elérhető online panaszbejelentő nyomtatványon lehet fordulni.

 
Panaszbejelentés

Panasza van egy európai uniós, izlandi vagy norvég vállalkozással szemben?

Reklamált már közvetlenül a vállalkozásnál, de nem járt sikerrel?

Forduljon ingyenes segítségért az Európai Fogyasztói Központok Hálózatának magyarországi szervezetéhez!

Panasz bejelentő

European Commission - European Consumer Centres’ Network

EUR-lex

Fogyasztói ügyek

Consumers, Health, Agriculture and Food Executive Agency

Utasjogok

Az Ön Európája

Dolceta

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok

Europedirect

EU
A weboldal a „670686 — ECC-Net HU FPA” elnevezésű projekt megvalósítása során készült, amely az Európai Unió Fogyasztóügyi Programja (2014-2020) keretében az Európai Fogyasztói Központok részére kiírt pályázat során pénzügyi támogatásban részesült.

Az Európai Fogyasztói Központ Magyarország folyamatosan törekszik arra, hogy minden esetben szakmailag pontos és aktuális információkat tegyen közzé a honlapján. Azonban szükséges felhívni a figyelmet arra, hogy a honlapon közzétett információk és hasznos tudnivalók kizárólag az Európai Fogyasztói Központ Magyarország szakmai álláspontját tükrözik, amelyért kizárólag az Európai Fogyasztói Központ Magyarország felel. A weboldal tartalma nem tekinthető az Európai Bizottság, az Európai Unió más szerve, valamint a fogyasztóvédelmi tárgyú uniós pályázatok lebonyolításáért és koordinálásáért felelős végrehajtó ügynökség, a Consumers, Health, Agriculture and Food Executive Agency (Chafea) hivatalos álláspontjának. A weboldal tartalmáért az Európai Bizottság és a pályázati végrehajtó ügynökség nem vállal felelősséget. Továbbá a weboldal tartalma nem bír kötelező erővel sem a fogyasztóvédelmi hatóság vagy más közigazgatási hatóság által lefolytatott hatósági eljárások, sem a polgári peres és nem peres eljárások, továbbá a békéltető testületi eljárások során sem.