Hungarian (formal)English (United Kingdom)
Főoldal Sajtószoba - Hírek Online nyereményígéretek – „túl szép ahhoz, hogy igaz legyen”

Online nyereményígéretek – „túl szép ahhoz, hogy igaz legyen”

Az Európai Fogyasztói Központok Hálózatának magyarországi szervezete (Európai Fogyasztói Központ - EFK) kiemelten fontosnak tartja a fogyasztók és az internethasználók figyelmét felhívni az e-mailen érkező, magas összegű nyereményeket ígérő üzenetekkel kapcsolatos veszélyekre.

Az ilyen üzenetek kéretlenül, jellemzően ismeretlen külföldi feladóktól érkeznek és olyan „nyereményjátékokról” szólnak, amelyekre korábban nem jelentkeztünk. Az üzenetek feladói sok esetben valamelyik nagy számítástechnikai cég sorsolására hivatkoznak, és arról tájékoztatják a címzettet, hogy e-mail címe kiválasztásra került,

és nagy összegű készpénzt és/vagy értékes elektronikai eszközöket nyert. A nyeremények átutalásához, illetve kiszállításához azonban a szervezők banki- és egyéb személyes adatok megadását, illetve egy meghatározott összeg előre történő átutalását kérik a fogyasztótól. A tapasztalatok szerint a legtöbb esetben az átutalt összeg ellenére nem érkezik meg az ígért nyeremény, így sokan csalás, megkárosítás áldozatává válnak.

 

Az EFK azt tanácsolja a fogyasztóknak, hogy kellő gyanakvással és fenntartással fogadják az ismeretlen feladóktól érkezett, ismeretlen nyereményjátékokról szóló e-maileket. Fontos, hogy ne adjuk meg személyes adatainkat, mielőtt meggyőződnénk arról, hogy valódi nyereményjátékról van-e szó! Valószínűsíthető, hogy nem az üzenet címzettje az egyedüli „szerencsés kiválasztott”, ezért ajánlott az internetes keresők segítségével, illetve fórumokon utánanézni az adott üzenet vagy vállalkozás megbízhatóságának, illetve a nyereményjátékkal kapcsolatos korábbi fogyasztói tapasztalatoknak.

Bár csábító lehet a nagy összeg és az értékes tárgynyeremény, egy kis körültekintéssel és utánajárással sok bosszúságtól és nem utolsó sorban pénzügyi veszteségtől óvhatjuk meg magunkat. Sajnálatosan az ilyen jellegű csalássorozatok esetén az elszenvedett anyagi károk megtérülése nem várható.

A biztonságos internethasználatról további hasznos információk találhatók az Európai Fogyasztói Központ www.magyarefk.hu oldalon elérhető honlapjának „Hasznos tudnivalók/Internetes vásárlások” menüpontja alatt.

 
Panaszbejelentés

Panasza van egy európai uniós, izlandi vagy norvég vállalkozással szemben?

Reklamált már közvetlenül a vállalkozásnál, de nem járt sikerrel?

Forduljon ingyenes segítségért az Európai Fogyasztói Központok Hálózatának magyarországi szervezetéhez!

Panasz bejelentő

European Commission - European Consumer Centres’ Network

EUR-lex

Fogyasztói ügyek

Consumers, Health, Agriculture and Food Executive Agency

Utasjogok

Az Ön Európája

Dolceta

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok

Europedirect

EU
A weboldal a „670686 — ECC-Net HU FPA” elnevezésű projekt megvalósítása során készült, amely az Európai Unió Fogyasztóügyi Programja (2014-2020) keretében az Európai Fogyasztói Központok részére kiírt pályázat során pénzügyi támogatásban részesült.

Az Európai Fogyasztói Központ Magyarország folyamatosan törekszik arra, hogy minden esetben szakmailag pontos és aktuális információkat tegyen közzé a honlapján. Azonban szükséges felhívni a figyelmet arra, hogy a honlapon közzétett információk és hasznos tudnivalók kizárólag az Európai Fogyasztói Központ Magyarország szakmai álláspontját tükrözik, amelyért kizárólag az Európai Fogyasztói Központ Magyarország felel. A weboldal tartalma nem tekinthető az Európai Bizottság, az Európai Unió más szerve, valamint a fogyasztóvédelmi tárgyú uniós pályázatok lebonyolításáért és koordinálásáért felelős végrehajtó ügynökség, a Consumers, Health, Agriculture and Food Executive Agency (Chafea) hivatalos álláspontjának. A weboldal tartalmáért az Európai Bizottság és a pályázati végrehajtó ügynökség nem vállal felelősséget. Továbbá a weboldal tartalma nem bír kötelező erővel sem a fogyasztóvédelmi hatóság vagy más közigazgatási hatóság által lefolytatott hatósági eljárások, sem a polgári peres és nem peres eljárások, továbbá a békéltető testületi eljárások során sem.