Hungarian (formal)English (United Kingdom)
Főoldal Sajtószoba - Hírek Karácsony utáni fogyasztói panaszok – külföldi céggel szemben is van segítség!

Karácsony utáni fogyasztói panaszok – külföldi céggel szemben is van segítség!

Előfordulhat, hogy az ünnepi időszak elteltével a karácsonyi ajándékként külföldi cégtől megvásárolt termék meghibásodik, és a külföldi kereskedő nem válaszol a fogyasztó panaszára, nem teljesíti a fogyasztókat megillető szavatossági és garanciális jogokat.

Szintén nem ritka, hogy a külföldi webáruházból vásárolt termék esetében az eladó figyelmen kívül hagyja a vásárlót megillető indokolás nélküli visszaküldési, elállási jogot.

A fogyasztói jogok külföldi cégekkel szembeni gyakorlása nyelvi és jogi nehézségekbe ütközhet, azonban ilyen esetekben is rendelkezésre áll a magyar fogyasztók számára egy érdemi segítséget nyújtó fórum. Határon átnyúló fogyasztói panasz esetén, amennyiben az érintett külföldi eladó/szolgáltató az Európai Unió másik tagállamában, Izlandon, illetve Norvégiában rendelkezik székhellyel, a magyar fogyasztók számára a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szervezetében működő Európai Fogyasztói Központ (EFK) ingyenes szakmai és jogi segítséget tud nyújtani a vállalkozással való kapcsolatfelvétel, továbbá a panasz érdemi megoldásának és fogyasztói jogok érvényesítésének megkísérlése érdekében.

Az EFK közreműködésével elkerülhető egy esetleges külföldi céggel szembeni hosszadalmas határon átnyúló bírósági pereskedés, valamint megállapodás, egyezség jöhet létre a vitában érintett felek között, amely ily módon a fogyasztói panasz tényleges rendezését, megoldását jelentheti.

Az EFK eredményességét mutatja, hogy a szervezet 2014-ben 16.342.000,- Ft összegben érvényesítette sikeresen az európai (magyar és más uniós) fogyasztók határon átnyúló, termékértékesítésből vagy szolgáltatásnyújtásból eredő ügyleteiből eredő vagyoni igényeit, amely összegből 10.738.000,- Ft-ot a magyar fogyasztók kaptak meg. A sikeresen megoldott ügyeknek köszönhetően az érintett fogyasztók elkerülhették az esetleges határon átnyúló pereskedéssel kapcsolatos járulékos (ügyvédi, bírósági és fordítási, stb) költségeket is.

Az EFK-hoz panaszt az info@magyarefk.hu e-mail címen és a www.magyarefk.hu weboldalon elérhető online panaszbejelentő nyomtatványon is be lehet nyújtani.

 
Panaszbejelentés

Panasza van egy európai uniós, izlandi vagy norvég vállalkozással szemben?

Reklamált már közvetlenül a vállalkozásnál, de nem járt sikerrel?

Forduljon ingyenes segítségért az Európai Fogyasztói Központok Hálózatának magyarországi szervezetéhez!

Panasz bejelentő

European Commission - European Consumer Centres’ Network

EUR-lex

Fogyasztói ügyek

Consumers, Health, Agriculture and Food Executive Agency

Utasjogok

Az Ön Európája

Dolceta

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok

Europedirect

EU
A weboldal a „670686 — ECC-Net HU FPA” elnevezésű projekt megvalósítása során készült, amely az Európai Unió Fogyasztóügyi Programja (2014-2020) keretében az Európai Fogyasztói Központok részére kiírt pályázat során pénzügyi támogatásban részesült.

Az Európai Fogyasztói Központ Magyarország folyamatosan törekszik arra, hogy minden esetben szakmailag pontos és aktuális információkat tegyen közzé a honlapján. Azonban szükséges felhívni a figyelmet arra, hogy a honlapon közzétett információk és hasznos tudnivalók kizárólag az Európai Fogyasztói Központ Magyarország szakmai álláspontját tükrözik, amelyért kizárólag az Európai Fogyasztói Központ Magyarország felel. A weboldal tartalma nem tekinthető az Európai Bizottság, az Európai Unió más szerve, valamint a fogyasztóvédelmi tárgyú uniós pályázatok lebonyolításáért és koordinálásáért felelős végrehajtó ügynökség, a Consumers, Health, Agriculture and Food Executive Agency (Chafea) hivatalos álláspontjának. A weboldal tartalmáért az Európai Bizottság és a pályázati végrehajtó ügynökség nem vállal felelősséget. Továbbá a weboldal tartalma nem bír kötelező erővel sem a fogyasztóvédelmi hatóság vagy más közigazgatási hatóság által lefolytatott hatósági eljárások, sem a polgári peres és nem peres eljárások, továbbá a békéltető testületi eljárások során sem.