Hungarian (formal)English (United Kingdom)
Főoldal Sajtószoba - Hírek Külföldi fogyasztóvédelmi szakemberek látogatása az Európai Fogyasztói Központnál

Külföldi fogyasztóvédelmi szakemberek látogatása az Európai Fogyasztói Központnál

2016. október 5. és 6. között az Európai Fogyasztói Központok Hálózatának (ECC-Net) spanyol, holland, cseh, szlovák, szlovén és horvát tagszervezeteitől 13 munkatárs szakmai tanulmányút keretében látogatást tett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) szervezetében működő magyarországi Európai Fogyasztói Központnál (EFK).

A résztvevők véleményt cseréltek a Hálózat működésének aktuális kérdéseiről, jövőbeli kihívásairól, a határon átnyúló fogyasztói panaszok kezeléséről és a legjobb gyakorlatokról. Az EFK-k munkájának kiemelt részét képezi a fogyasztók tájékoztatása és a fogyasztói tudatosság növelése, így élénk szakmai beszélgetés zajlott a résztvevők között a központok által végzett tájékoztatási és kommunikációs tevékenységekről is. Emellett a szakemberek megosztották egymással a hazai fogyasztóvédelmi szereplőkkel és az európai uniós hálózatokkal (Europe Direct, Enterprise Europe Network, Solvit, stb) folytatott együttműködésük eredményeit és tapasztalatait is.

Ezen túlmenően a résztvevő EFK-k röviden bemutatták a befogadó intézményeik működését a fogyasztóvédelem területén, valamint saját országuk fogyasztóvédelmi rendszerét és speciális fogyasztóvédelmi előírásait. A külföldi szakemberek látogatást tettek az NFH Mechanikai és Villamos Laboratóriumában is, ahol kiemelt érdeklődéssel figyelték a magyar szakemberek bemutató laborvizsgálatait, valamint az ismertető előadásokat a labor tevékenységeiről és feladatairól.

A szakembereket személyesen köszöntette dr. Szente István, az NFH főigazgatója is, aki kiemelte, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság támogatja és figyelemmel kíséri a magyar EFK munkáját, és példaértékűnek tartja a magyar központ elmúlt időszakban elért eredményeit a határon átnyúló fogyasztói panaszok hatékony rendezése, a központ médiatevékenysége, az NFH szakmai munkájának támogatása, valamint a fogyasztók és vállalkozások tudatosságának növelése terén.

Összességében szakmailag egy rendkívül hasznos tapasztalatcserére került sor a fogyasztóvédelmi szakemberek között, amely hozzájárul a határon átnyúló fogyasztói panaszok hatékony kezeléséhez, valamint a magyar és a partner EFK-k közötti napi szintű szakmai munkakapcsolat további erősödéséhez.

 
Panaszbejelentés

Panasza van egy európai uniós, izlandi vagy norvég vállalkozással szemben?

Reklamált már közvetlenül a vállalkozásnál, de nem járt sikerrel?

Forduljon ingyenes segítségért az Európai Fogyasztói Központok Hálózatának magyarországi szervezetéhez!

Panasz bejelentő

European Commission - European Consumer Centres’ Network

EUR-lex

Fogyasztói ügyek

Consumers, Health, Agriculture and Food Executive Agency

Utasjogok

Az Ön Európája

Dolceta

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok

Europedirect

EU
A weboldal a „670686 — ECC-Net HU FPA” elnevezésű projekt megvalósítása során készült, amely az Európai Unió Fogyasztóügyi Programja (2014-2020) keretében az Európai Fogyasztói Központok részére kiírt pályázat során pénzügyi támogatásban részesült.

Az Európai Fogyasztói Központ Magyarország folyamatosan törekszik arra, hogy minden esetben szakmailag pontos és aktuális információkat tegyen közzé a honlapján. Azonban szükséges felhívni a figyelmet arra, hogy a honlapon közzétett információk és hasznos tudnivalók kizárólag az Európai Fogyasztói Központ Magyarország szakmai álláspontját tükrözik, amelyért kizárólag az Európai Fogyasztói Központ Magyarország felel. A weboldal tartalma nem tekinthető az Európai Bizottság, az Európai Unió más szerve, valamint a fogyasztóvédelmi tárgyú uniós pályázatok lebonyolításáért és koordinálásáért felelős végrehajtó ügynökség, a Consumers, Health, Agriculture and Food Executive Agency (Chafea) hivatalos álláspontjának. A weboldal tartalmáért az Európai Bizottság és a pályázati végrehajtó ügynökség nem vállal felelősséget. Továbbá a weboldal tartalma nem bír kötelező erővel sem a fogyasztóvédelmi hatóság vagy más közigazgatási hatóság által lefolytatott hatósági eljárások, sem a polgári peres és nem peres eljárások, továbbá a békéltető testületi eljárások során sem.